Glera

8 položek celkem

Cena

3693559
13693559

Značky

Položek k zobrazení: 8

Hrozny Glera, z nichž se vyrábí Prosecco, jsou ve skutečnosti několika podobnými odrůdami pěstovanými v srdci produkce Prosecca, v okolí severního Trevisa. Navzdory celosvětovému komerčnímu úspěchu Prosecca se Glera zatím mimo Itálii ve větším množství nepěstuje.

Glera je dlouholeté synonymum severoitalského hroznu Prosecco, pod kterým je nyní oficiálně známé. Tato odrůda se zelenou slupkou se již stovky let pěstuje v regionech Veneto a Friuli, kde se z ní vyrábějí především šumivá vína Prosecco.

Ke změně názvu Prosecco-Glera došlo v roce 2009, kdy bylo Prosecco Conegliano-Valdobbiadene povýšeno na plný status DOCG (nejvyšší stupeň kvality italských vín). Vzhledem k tomuto povýšení bylo rozhodnuto, že název Prosecco by měl být vyhrazen výhradně pro vína, na která se vztahují oficiální názvy italských označení Prosecco, a neměl by se používat pro odrůdu hroznů.

Aby se situace s odrůdami Glera/Prosecco ještě více zkomplikovala, je odrůda Glera/Prosecco ve skutečnosti několika odrůdami, nikoli jednou. Ačkoli některé autority tvrdí, že existují desítky sub-odrůd a biotypů, v praxi se tyto formy omezují na tři základní: Prosecco Lungo, Prosecco Tondo a Prosecco Nostrano (slovo "Prosecco" případně nahraďte slovem "Glera").

Když už jste si mysleli, že to nemůže být složitější, v Colli Euganei se odrůda/odrůdy označují místním synonymem Serprina.

Původ těchto odrůd je stejně nejasný a kontroverzní jako jejich různá pojmenování. Nejzřejmější a nejsnáze uvěřitelná verze je, že Prosecco vzniklo ve městě Prosecco, které se nachází nedaleko italsko-slovinských hranic.

Italské víno vyrobené z odrůdy Glera je téměř vždy buď frizzante (šumivé), nebo spumante (plně perlivé). Z odrůdy Glera se vyrábí také několik tichých vín, ale zdaleka ne v takovém měřítku jako šumivá vína, která se tak hojně vyvážejí do celého světa.

Celosvětová obliba Prosecca vedla k mnoha napodobeninám tohoto stylu - jeden z hlavních důvodů, proč italské úřady v roce 2009 požádaly o mezinárodní právní ochranu názvu "Prosecco".

Glera je vysoce produktivní hrozen, který dozrává v pozdním období. Má vysokou kyselost a poměrně neutrální chuť, což je ideální pro výrobu šumivých vín. Aromatický profil odrůdy Glera se vyznačuje bílými broskvemi s občasným mýdlovým nádechem. Víno má lehké tělo a nízký obsah alkoholu (8,5 % je minimální povolený obsah alkoholu v krvi pro vína Prosecco), což ho předurčuje jako osvěžující letní nápoj nebo jako aperitiv.

Synonyma: Serprina, Prosecco Bianco, Proseko Sciprina.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.