Cortese

Cortese je bílá odrůda révy vinné, která je nejznámější díky svěžímu, limetkově vonícímu vínu Gavi. Odrůda je známá pro svou osvěžující kyselost a schopnost zachovat si svěžest i při pěstování v teplém prostředí. S vínem Cortese se běžně pojí jablečná, broskvová a medová chuť, limetková, mandlová a lehká bylinná nebo travnatá vůně.

V Itálii je vysázeno přibližně 2 950 hektarů této odrůdy. Necelých 90 % z nich se nachází v Piemontu.

Odrůda se v jihovýchodní části Piemontu pěstuje již stovky let a je zmiňována v dokumentech, které pocházejí z počátku 17. století. Dlouho byla považována za nejlepší piemontskou bílou odrůdu a často se jí připisuje zásluha na tom, že se svět seznámil s italským bílým vínem. V současné době ji však na prvním místě konkurují Arneis a Moscato d'Asti.

Zatímco vína z Gavi jsou nejznámější inkarnací této odrůdy, v jiných částech Piemontu se z Cortese vyrábí několik odrůdových vín, zejména Cortese dell'Alto Monferrato a Colli Tortonesi. Je také povolena jako odrůdové víno v rámci DOC Piemonte.

DOC Piemonte povoluje také odrůdové víno "Cortese Marengo". To odkazuje na odrůdu Cortese pěstovanou v rozsáhlé oblasti v jižním Piemontu, která je známá díky napoleonské bitvě. Výsledná vína jsou šumivá nebo pološumivá.

V oblasti Veneto se Cortese mísí do vín Bianco di Custoza spolu s víny Trebbiano a Garganega. Vyskytuje se také ve vínech Oltrepò Pavese z Lombardie na východě.

Pro zajištění úspěchu je třeba Cortese na vinici pečlivě sledovat. Je to silná a produktivní réva, a pokud se výnosy neudrží na uzdě, mohou být vína nevýrazná a bez charakteru.

Dalším klíčovým problémem je zralost - zatímco v teplém okolí Gavi se jí daří dobře, v jiných částech Piemontu může mít problémy s plným dozráním. To vede k tomu, že vína mají téměř nezvládnutelně vysokou kyselost, a proto se Cortese používá častěji jako méně významná směsná odrůda mimo své domovské město.

Někteří výrobci používají jablečno-mléčné kvašení, aby zmírnili vysokou kyselost této odrůdy, ale obvykle se vyrábí v ostrém, suchém stylu. Vysoká kyselost může být užitečná i pro pěstitele - Cortese se někdy používá k výrobě šumivých vín.

Díky tenkým slupkám se odrůda používá jako stolní hrozen, což přispělo k jejímu úspěchu v Piemontu. To však také znamená, že Cortese je poměrně citlivá na hnilobu.

Synonyma: Cortese Bianco, Bianca Fernanda

Párování: Grilované krevety, Těstoviny s bazalkou a piniovými oříšky, laksa s mořskými plody

1 položek celkem

Cena

429430
1429430
gavi
Novinka
429 Kč
Kód: 524
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.