Barbera

3 položek celkem

Cena

5191889
15191889

Značky

Položek k zobrazení: 3

Barbera, je často ve stínu svého piemontského soukmenovce Nebbiolo, přesto vytváří výrazná a velmi atraktivní aromatická a univerzální červená vína se všemi půvaby Nebbiola a žádnými nectnostmi.

Barbera je severoitalská odrůda, která je známá především díky své hlavní roli ve vínech Barbera d'Alba a Barbera d'Asti v Piemontu a z níž se vyrábějí svěží červená vína s lehkým tělem a nízkým obsahem tříslovin. Spolu s odrůdami Nebbiolo a Dolcetto je synonymem pro Piemont, ačkoli se tato tmavá odrůda vyskytuje v několika italských vinařských oblastech, včetně rodného Piemontu, Emilie-Romagne, Apulie, Kampánie a dokonce i ostrovních oblastí, Sicílie a Sardinie.

Na přelomu 21. století byla, po odrůdách Sangiovese a Montepulciano, třetí nejčastěji vysazovanou červenou vinnou révou v Itálii (od té doby ji však předstihly francouzský internacionalistický Merlot a jihoitalské hluboké a aromatické Primitivo).

Barbera je nicméně stále oblíbená pro výrobu živě zbarvených, ovocných, lehkých až středně těžkých červených vín s nízkým obsahem tříslovin a vysokou kyselinkou. Její jemný tříslovinný profil ji odlišuje od Nebbiolo, jejího prestižnějšího a velmi tříslovinného piemontského protějšku.

Barbera se proto objevuje jak ve směsných, tak v odrůdových vínech.

Jak Barbera chutná

V mladém stavu má většina vín Barbera jasně červený třešňový charakter, který se od Nebbiola (které Barberu často zastiňuje) liší jemnějšími tříslovinami a určitou kulatostí. Při zrání v sudu a několikaletém ležení v láhvi se tento charakter změní na hutnější, višňový.

Zrání v sudech může také přidat dřevité třísloviny, které mohou nahradit obecně nízkou úroveň tříslovin, s níž se odrůda přirozeně setkává.

Barbera pravděpodobně pochází z oblasti Piemontu, která je dodnes nejznámější. Vedle již zmíněných (a nejznámějších) odrůd Barbera d'Alba DOC a Barbera d'Asti DOCG nese jméno také Barbera del Monferrato DOC a Barbera del Monferrato Superiore DOCG - všechny v Piemontu.

Synonyma: Barbera d'Asti, Barbera Dolce, Barbera Fina, Barbera Forte, Barbera Grossa, Barbera Riccia, Barbera Vera.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.