Merlot

5 položek celkem

Cena

299819
1299819

Značky

Položek k zobrazení: 5
48 dolomiti igt t cuvee rose cantina tramin Kód: 48
4x Grilli
Grilli – Bibi Graetz
Momentálně nedostupné
489 Kč
Kód: 350
11 Ardesco
579 Kč
Kód: 407

Merlot je odrůda červeného vína, která má silné historické vazby na Bordeaux a jihozápad Francie.

Odrůda je po Cabernetu Sauvignon druhou nejpěstovanější červenou odrůdou na světě. Plocha výsadby se drží na stabilní úrovni a možná ji brzy dostihne odrůda Tempranillo v důsledku jejího rozšíření v rámci Španělska.

Oblasti Merlotu

Je převládající odrůdou ve většině vín z oblasti Saint-Émilion a Pomerol, odkud tato odrůda pochází. Merlot je dnes hojně vysazován ve vinařských oblastech po celém světě a co do objemu mezinárodně vyráběného vína mu konkuruje pouze jeho souputník z Bordeaux, Cabernet Sauvignon.

Odrůda je velmi oblíbená také v severní Itálii a v teplejších oblastech jižního Švýcarska.

Chuť Merlotu

Přesné chutě, které Merlot vínu dodává, není snadné definovat. Mezi nejčastěji používané ovocné deskriptory patří švestka a černá třešeň, ačkoli Merlot se často používá spíše pro výrobu vín s určitou strukturou než s určitou chutí.

Vína Merlot jsou často popisována jako hladká, zakulacená a "snadno pitelná". Hlavním důvodem je skutečnost, že hrozny Merlotu jsou relativně velké v poměru k jejich peckám a tloušťce slupek, v nichž se nacházejí třísloviny. Z tohoto důvodu se tato odrůda často používá ke zjemnění vín vyrobených z tříslovinnějších odrůd.

Merlot ve srovnání s Cabernet Sauvignonem

Merlot bývá vláčnější a méně zjevně tříslovinný než Cabernet Sauvignon vyrobený za podobných podmínek. Vína se mohou v mnohém překrývat, zejména pokud srovnáváte vína ze dvou různých oblastí nebo dokonce dvou různých výrobců ze stejné lokality.

Při degustaci vín naslepo lze nejsnáze rozpoznat právě tento texturní rozdíl. Počáteční "útok" a závěr (dochuť) lze těžko oddělit. Merlot však bývá jemnější a hedvábnější, když víno držíte v ústech. U Cabernetu Sauvignon si degustátoři v tomto okamžiku obvykle více uvědomují robustnost vína (jeho třísloviny a kyselost).

Ovocné vůně nejsou asi nejzřetelnějším bodem rozdílu. Charakteristickým znakem Cabernetu Sauvignon bývá cassis nebo černý rybíz - pro mnoho degustátorů velmi blízký švestkám a černým třešním Merlotu. Vína Merlot jsou častěji popisována jako vína s charakteristikou červeného ovoce. Obecně jsou si odrůdy blízce příbuzné - ať už jde o diskuzi o vůních, nebo o DNA.

Merlot ve směsích více odrůd

Merlot se často s velkým úspěchem používá k výrobě některých z nejslavnějších vín na světě. V kombinaci výše uvedených vlastností je Cabernet Sauvignon hlavním partnerem Merlotu při míchání ve vinařské oblasti Médoc a ve vinařských oblastech po celém světě.

Další jihozápadofrancouzské odrůdy, jako Tannat (v Côtes de Gascogne) a Malbec (v Cahors) a méně rozšířený Petit Verdot, těží z umírněné přítomnosti Merlotu. V Toskánsku a dalších italských regionech se může kombinovat s hranatějším Sangiovese.

Merlot se také hojně používá k výrobě odrůdových vín všech kvalitativních stupňů, především v Novém světě, i když nejznámějším odrůdovým vínem Merlot je bezpochyby Petrus z oblasti Pomerol v Bordeaux.

Vinařství Merlot

Odrůda má volné hrozny velkých bobulí. Má poněkud světlejší barvu než Cabernet Sauvignon; stále je tmavě modrá, ale méně modročerná. Slupky Merlotu jsou tenčí než u jeho protějšku a je v nich méně objemových tříslovin. Hrozny Merlotu mají obvykle vyšší obsah cukru a nižší obsah kyseliny jablečné.

Nejlepší párování s jídlem

Díky svěží struktuře a švestkové chuti je Merlot, velmi obecně řečeno, flexibilním partnerem pro jídlo. V úvahu samozřejmě přichází široká škála stylů.

Světlé, ovocné nekomplikované (levnější) verze, jako je například obecný kalifornský Merlot, mohou být díky své zjevné ovocnosti a relativně měkkým tříslovinám dobrou sázkou na kořeněná jídla. Díky tomu se hodí také ke grilování - víno se bude zdát méně trpké, když si poradí s grilovaným masem a silnými omáčkami.

Stejně jako u všech ostatních odrůd i u Merlotu platí, že charakter omáčky určuje, ke kterému těstovinovému pokrmu se hodí nejlépe. Velmi masité ragú může být v pořádku, ale kyselejší omáčka založená na rajčatech může vyžadovat typicky křupavější červené víno, jako je Barbera.

Strukturovanější verze, jako je Pomerol, se mohou hodit ke klasičtějším slaným pokrmům. Sem může patřit pečená zelenina a maso.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.