Grüner Veltliner
Grüner Veltliner je charakteristickou rakouskou odrůdou a zdaleka nejrozšířenější vinnou révou v zemi. V době, kdy Rakousko bojuje o návrat ke slávě na mezinárodním trhu s vínem, je jeho vlajkovou lodí svěží a kořenité víno Grüner Veltliner. Nejlepší rakouské výrazy pocházejí z vinic nad Dunajem, ve Wachau, Kremstalu a Kamptalu.
Klasická vína odrůdy Grüner Veltliner se vyznačují citrusovými vůněmi (citronová kůra a grapefruit) doplněnými o peckoviny a svěží rostlinné tóny a charakteristický nádech bílého pepře. V rámci toho však existují dva hlavní styly vína Grüner Veltliner. První - lehčí, svěžejší a zaměřený na mineralitu a citrusový charakter - je typický pro Weinviertel. Víno se často stáčí do lahví s lehkým střikem, aby se víno pozvedlo a zdůraznily se jeho svěží ovocné tóny.
Druhý styl - pikantnější, těžší a komplexnější - ztělesňují špičková vína z teplejších oblastí Wachau, Kremstal a Kamptal. Tato vína mají bohatou texturu a dobrou strukturu a vyžadují několik let ležení v láhvi, než dosáhnou rozvinuté zralosti. Zatímco většina vín z této odrůdy kvasí a zraje v nerezové oceli nebo ve velkých starých dubových sudech, některé moderně stylizované těžší příklady mohou být vyrobeny s použitím menších nových dubových sudů. Časem zjemní a získají medové, marmeládové vlastnosti, které odpovídají jejich atraktivnímu, sytě zlatavému odstínu. Někteří autoři zaznamenali podobnost s vyzrálým bílým burgundským.
Název odrůdy může být pro nezasvěcené obtížně vyslovitelný, ale pronikaví rakouští marketéři to obrátili ve svůj prospěch a odrůdě přezdívají "Gru-Ve" a dokonce "Groovy". Grüner znamená "zelený", což přesně odráží jak žlutozelené bobule odrůdy, tak svěží zeleno-pepřový charakter, který je pro víno Grüner Veltliner typický. Veltliner - název společný několika evropským odrůdám (zejména Roter Veltliner) - je považován za odkaz na možný původ odrůdy ve Valtellině.
Grüner Veltliner se hojně pěstuje téměř ve všech rakouských vinařských oblastech, ale v chladnějším a vlhčím podnebí sousedního Německa ani nikde jinde v severní Evropě se tato pozdně zrající odrůda neosvědčila. Hojně se pěstuje také ve Slovinsku a České republice, v menší míře v severní Itálii, na Novém Zélandu, v Austrálii a ve Spojených státech.
Vína odrůdy Grüner Veltliner se dobře kombinují s celou řadou pokrmů, přičemž svěžejší odrůdy se dobře hodí k mnoha salátům a zelenině a jsou také lahodnými aperitivy. Větší vína kombinují přirozeně vysokou kyselost a plnou strukturu, což z nich činí univerzální a exotickou alternativu k Chardonnay.
Synonyma: Weissgipfler, Grunmuskateller, Veltlin, Veltlin Zelene, Veltlínské Zelené, Zeleni Veltlinec, Zoldveltelini, Zold Veltlini.