Corvina
Značky
Corvina je italská červená odrůda vína, která je spolu s Rondinellou nejznámější jako hlavní složka vín Valpolicella. Její nejčastěji uváděnou charakteristikou je višňová příchuť a také nedostatek barvy a tříslovin. Vína Corvina bývají světle červená a mají lehčí strukturu. Odrůda se také dobře hodí k procesu apassimento, tedy sušení hroznů na vzduchu, který se používá k výrobě slavného vína Amarone.
Corvina je hojně pěstována v severovýchodní části Itálie, kde se z ní vyrábějí vína DOC, DOCG a IGT. Ve vínech Valpolicella, Bardolino a Amarone tvoří Corvina většinu, ale ne celek: stoprocentní vína Corvina musí být vyrobena pod regionálním označením IGT. Stejně jako v případě proslulých Super Tuscanů se špičkoví výrobci nenechali odradit od výroby prestižních, koncentrovaných vín a mnoho špičkových vín na bázi Corviny nese označení IGT. Ve směsích je pro charakter vína Corvina zásadní vysoká kyselost a výrazná višňová, bylinná chuť.
Odrůda dozrává velmi pozdě, což může být pro pěstitele problém, ale díky silné slupce se Corvina dobře suší na vzduchu. Hrozny se po sběru rozprostřou na slaměné rohože, kde se mohou rozvinout fenoly a cukry, a zároveň se sušením koncentrují chutě. Touto metodou se vyrábějí vína Amarone a Recioto della Valpolicella a v menší míře vína Ripasso z této oblasti.
V minulém století se obliba Corviny střídavě snižovala a snižovala, přičemž nadměrné výnosy přispěly v 80. letech 20. století ke špatné pověsti Valpolicella. To se v posledních letech napravilo a výrobci začali s hrozny experimentovat: oblíbené je zrání v sudech a delší doba macerace pro získání barvy. Výsledkem je vítaný nárůst kvality.
Zatímco ve své italské domovině je Corvina významnou odrůdou, ve světě se zatím výrazněji nerozšířila.
Corvina je často zaměňována s Corvinone, ale profilování DNA prokázalo, že se jedná o dvě různé odrůdy.
Synonyma: Corvina Veronese, Cruina, Cassabria.