Passopisciaro
VINAŘSTVÍ PASSOPISCIARO
Síla Etny ve sklence vína
Vinařství Passopisciaro založil v roce 2000 charismatický Andrea Franchetti na severních svazích sopky Etna, v době, kdy byl tento region vinařsky téměř zapomenutý. V nadmořské výšce mezi 500 a 1 000 metry obnovil staré keře místní odrůdy Nerello Mascalese a vsadil na unikátní koncept: každou vinici (tzv. contradu) vinifikovat samostatně – podobně jako burgundské climaty.
Sopečné půdy bohaté na minerály, výrazné teplotní rozdíly a ruční práce na strmých svazích dávají vzniknout vínům s mimořádnou energií, svěžestí a mineralitou. Passopisciaro se brzy stal synonymem pro novou tvář Etny – terroirová vína světové úrovně, která spojují eleganci, hloubku a syrovou krásu přírody.
Po Franchettiho smrti v roce 2021 převzala vinařství rodina a tým enologů, kteří nadále pečlivě rozvíjejí jeho vizi. Dnes je Passopisciaro považováno za jedno z nejvýznamnějších vinařství jižní Itálie – a láhev z tohoto místa je doslova tekutou kronikou vulkanického terroiru.